Великден е един от най-големите празници на християнската църква, празник на Възкресението на Исус

...
Великден е един от най-големите празници на християнската църква, празник на Възкресението на Исус
Коментари Харесай

Защо яйцата се свързват с Великден

Великден е един от най-големите празници на християнската черква, празник на Възкресението на Исус Христос на третия ден след неговото разпятие. И по този начин, къде обаче се вписват боядисаните яйца във всичко това?

Яйцето е необятно употребен предмодерен и предхристиянски знак на плодородието и възстановяването. Европейските " езичници " (термин, употребен за обозначаване на хора, практикуващи разнообразни нехристиянски традиции) преглеждат яйцата като знак на регенерацията, която идва с пролетта.

Ранните християни заимстват този облик и го ползват не към възобновяване на земята, а по-скоро към Исус Христос. Това се разгръща и върху новия живот на правилните почитатели на Христос.
 Снимка 571273
 

Традицията за боядисване и накичване на великденски яйца е антична и произходът й е неразбираем, но се практикува както в източноправославните, по този начин и в западните църкви от Средновековието.

Църквата не разрешава яденето на яйца по време на Страстната седмица (защото се пости), само че пилетата не престават да снасят яйца през тази седмица. Така се ражда и концепцията за особено идентифициране на яйцата като яйца на Страстната седмица, което в следствие довежда и до тяхната декорация.
 Снимка 571275
 

Самото яйце става знак на Възкресението. Точно когато Исус се издигна от гроба, яйцето символизира нов живот, който се излюпва от черупката на яйцето. В православната традиция яйцата се боядисват в алено, с цел да символизират кръвта, която Исус е пролял на кръста, а традицията на оцветяване на яйцата е траяла даже в актуалните всемирски народи.

В Съединените щати, да вземем за пример, битката с украсените великденски яйца в Белия дом се практикува от 1878 година, въпреки и с малко спирания през годините.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР